Blog

01.04.2013 00:00

Mallorca

Základné informácie

Termín/Dĺžka pobytu: prvý októbrový týždeň / 8 nocí
Doprava: letecky z Bratislavy
Letovisko: C'an Pastilla
Hotel: BQ Hotel Anfora***
Strava: polpenzia formou švédskych stolov

Informácie všeobecne

Doprava

Na Mallorcu sme išli letecky z Bratislavy. Lieta priama linka do Palmy, let trvá asi 2 a pol hodiny. Letisko od hotela bolo vzdialené len pár kilometrov, na prepravu sme využili taxi. Letenky sme kupovali cez www.ryanair.com

Hotel

S hotelom sme boli veľmi spokojní. Priestranné klimatizované izby s balkónmi či terasou s lehátkami, šatníkom, písacím stolom a vlastným sociálnym zariadením - vaňou, umývadlom a WC. Vstup do izby bol na kartu.

Personál bol veľmi milý, ochotný, ústretový, nemali sme absolútne žiadny problém, ani s komunikáciou - s ničím. Vždy ochotne poradili.

Hotel bol bookovaný cez www.booking.com

Strava

Mali sme polpenziu (raňajky a večere), jedlo bolo chutné - na raňajky klasicky croissanty, maslo, džem, bagetky, šunka, salám, zelenina, ovocie, jogurty, vločky, cornflakesy, vajíčka, párky, slanina a mnoho iného. Večere boli taktiež formou švédskych stolov - niekoľko jedál na výber, rôzne prílohy, zelenina, ovocie,... no, hladní sme neboli :-) V čase obeda sme boli zväčša mimo hotela, ale C'an Pastilla a aj široké okolie ponúka niekoľko reštaurácií s miestnymi špecialitami ako Paella či iné národné jedlá, ale aj fast foodov (KFC, Burger King) kde sa dá občerstviť. Pitie sme riešili počas dňa tak, že sme si kúpili 5 litrový galón vody a pár menších fliaš.

Prístup k moru, pláži

Hotel Anfora*** sa nachádza priamo pri mori/pláži, stačí výjsť z hotela. Pláž lemuje dlhá kolonáda stvorená na prechádzky. Piesok aj more sú čisté. Priamo pod hotelom ako som už spomínala je menšia "zátoka", ale pár metrov ďalej sa rozlieha Playa Cala Estancia.

Služby

Priamo pod hotelom sa nachádza (hoci malý) obchodík - "všehochuť", kúsok ďalej smerom akoby k letisku je ďalší obchod (kvázi potraviny) a samozrejme plno rôznych stánkov naokolo. Okrem iného tu funguje požičovňa áut, bicyklov, segwayov, člnov ale aj kolieskových korčúľ. Pravidelne sú organizované okružné jazdy na motorovom člne.

Čo nevynechať?

Cuevas del Drach alebo "po našom" Dračie jaskyne, nájdete ich na juhovýchodnom pobreží pri Porto Cristo, čo je na opačnej strane ostrova. Vzdialenosť od C'an Pastilly k Dračím jaskyniam je okolo 60 km, takže auto je nutnosťou. Vedľa jaskyne sa nachádza mini dinopark.

Severne od C'an Pastilly sa nachádza nádherný maják Formentor. Opäť síce diaľka (tiež okolo 60 km), ale stojí za pozretie!

Asi 20 km východne môžete navštíviť delfinárium Marineland.

Pre rodiny s deťmi je v neďalekom El Arenale k dispozícii aquapark.

Ďalších asi 25 km severozápadne leží najkrajšia dedinka Mallorcy Valdemossa, v ktorej je kláštor.

Vláčik Soller Vás prevezie najkrajšími kútmi ostrova. Chodí niekoľkokrát za deň a jedna cesta/vyhliadka trvá asi hodinu. Vystúpiť a nastúpiť však môžte kdekoľvek a kedykoľvek.

V hlavnom meste Palma de Mallorca stojí za zmienku "katedrála svetla" La Seo, ktorú zdobil sám Gaudí.

Nočný život vládne v letovisku El Arenal, kúsok od C'an Pastilly - premávajú pravidelné spoje a vrámci prechádzky sa dá zvládnuť aj pešo :-)

Za ochutnávku stojí bylinný likér Túnel de Mallorca. Obsahuje bylinky ako kamilka, šalvia, citrónové a pomarančové listy, fenikel, rozmarín a  medovku - zaujímavá kombinácia, ale chutná (chutí trošku ako Bromhexin od kašľu a voní po Hašlerkách, ale fakt za vyskúšanie stojí). Dostať ho v 3 "príchutiach" - sladký (22%), "miešaný" (30%) a suchý (40%). My sme kupovali sladký a cena za 0,7 litra bola v Duty Free shope okolo 10 eur (v r. 2012).

Preprava

Na ostrove sa môžte pohybovať pešo, na autách, bicykloch, korčuliach či segwayoch, ale využiť môžete aj verejnú dopravu.

Z letiska sa dostanete do C'an Pastilly pravidelnými linkami, ale aj taxíkom.

Hlavné mesto Palma de Mallorca je od C'an Pastilly vzdialená asi 12 km, taktiež premáva priama linka so zastávkou neďaleko hotela.

Na ostatné vyššie spomenuté atrakcie, hlavne tie vzdialenejšie, je asi najrozumnejšie požičať si auto.

Počasie

Počasie na to, že bol už október bolo veľmi príjemné, vzduch okolo 30°C a vo vode sa tiež dalo kúpať. Veterno a zamračené bolo iba jeden deň.

Čo sa oplatí vedieť?

Lekárne sú otvorené zhruba od 8 a zatvárajú ich krátko po obede.

Na to, aby Vám požičali auto musíte mať vodičský preukaz viac ako 12 mesiacov a musíte mať minimálne 21 rokov.

Obchodné centrá sú zvačša otvorené od 16 do neskorých nočných hodín.

Pošta je otvorená od 9 do 14, ale určite v každom (dobrom) hoteli nájdete schránku :-).

Plusy a mínusy

+ prostredie
+ vhodné pre rodiny s deťmi
+ milí a ústretoví ľudia

- asi žiadne

Diskutabilná je však otázka letiska a to že na jednej strane je + že je blízko, no na druhej strane - práve za jeho blízkosť, hovoriac o hluku. Aj keď my sme ho nepociťovali, neprekážal nám, no inému môže. A ďalším bodom je strava, ktorá síce bola chutná, ale "typické španielske" balzamico cpú "všade", čo mne osobne prekážalo, ale najesť sa dalo aj tak, takže z osobného pohľadu to za mínus nepokladám.

 

01.04.2013 00:00

Portugalsko 2012 - Porto, Lisabon

Základné informácie

Termín/Dĺžka pobytu: september / 9 nocí
Doprava: letecky z Bratislavy s prestupom v Miláne-Bergame
Letovisko: Porto, Lisabon, Miláno
Hotel: Residencial Santa Clara do Porto v Porte, Hotel La Pace** v Miláne
Strava: Porto - bez stravy, Miláno - raňajky

Informácie všeobecne

Doprava

Do Porta sme išli letecky z Bratislavy, s prestupom v Miláne, keďže do Portugalska priame spoje z Bratislavy nelietajú. Nevýhodou bolo, že na prestup sme čakali 8 hodín v zime a prievane na letisku. Let Bratislava - Miláno trval niečo cez hodinku, z Milána do Porta asi dve hodiny, ďalším mínusom, i keď asi neovplyvniteľným, bola zima v lietadle. Letisko v Porte bolo od hotela vzdialené niekoľko zastávok metrom, vystupovali sme na zastávke Bolhão ktorá bola vzdialená od hotela ešte pár minút chôdze pešo. Cestou späť, pre výhodnejšiu cenu letenky sme odlietali o deň neskôr ako sme mali prílet do Milána-Bergama, takže sme jednu noc strávili v Miláne. Z letiska do Milána sme sa dostali autobusom, ktorý pravidelne premáva na trase letisko-Miláno-letisko, cena spiatočného lístka je 12 eur a lístky sa dajú kúpiť na letisku odkiaľ odlieta lietadlo smer Miláno, v lietadle, ako aj na samotnom letisku v Miláne. Lístky sú otvorené, je jedno či pôjdete naspäť v jeden deň alebo po 3 dňoch, po istej dobe však ich platnosť vyprší (myslím že 1 mesiac). Cesta trvá asi hodinu. Letenky sme kupovali cez www.ryanair.com

Hotel

S hotelom sme boli viac-menej spokojní. Izba menšia, ale útulná, s posteľami, malým stolíkom, TV, elektricky ovládanými roletami, "klimatizáciou" vo forme ventilátoru a vlastným sociálnym zariadením - sprchovou vaničkou, umývadlom a WC. Nevýhodou bolo práve WC - zavieralo sa len takými posuvnými/skladacími dverami, takže takmer žiadne súkromie, ale na druhej strane za tú cenu ...

Personál bol veľmi milý, ochotný, ústretový, nemali sme absolútne žiadny problém, akurát trošku viazla komunikácia. Portugalčania síce anglicky zväčša vedia, ale natrafíte aj na anglicky nehovoriacich - taká bola chyžná/recepčná (každú chvíľu sme ju videli inde), ale inak milá osoba. Lámanou angličtinou či francúzštinou (ktorá je paradoxne bližšia ako španielčina) sme sa vždy dohovorili. Vždy ochotne poradili.

Hotel bol bookovaný cez www.booking.com

Strava

V Porte sme mali ubytovanie bez stravy, ale v blízkosti sa nachádzalo obchodné centrum s potravinami a jedálenskými kútmi kde sme sa stravovali. Kúsok ďalej bolo väčšie nákupné centrum kde boli kaviarne, reštaurácie a fastfoody, takže o hlade sme neboli. Počas výletov sa tiež dali nájsť miesta na občerstvenie. Pitie sme riešili kúpením veľkého galónu vody (má ale takú nasladlú príchuť) a priebežne sme si pitie kupovali podľa smädu :-). V Miláne sme mali v cene izby raňajky - klasika croissant, maslo, džem/nutela alebo žemle, syr, šunka, salám, na pitie džús, čaj alebo káva.

Prístup k moru, pláži

Porto, resp. oblasť kde sme boli ubytovaní, nemá priamy prístup k moru, resp. oceánu. Hromadnou dopravou sa však dá dostať k mestskej pláži Matosinhos, ktorá ale ničím extra neohúri - akurát ľadovou vodou Atlantiku. Lisabon, kde sme si spravili menší jednodňový výlet detto. Čo však netreba vynechať a týka sa vody, je rieka Douro blízko portských viníc, ale o tom potom :-).

Služby

Ako je vyššie spomenuté, všade naokolo bol dostatok obchodov rôzneho zamerania. Niečo ako Jednota alebo klasické slovenské potraviny bola sieť Minipreço. O službách rôznych požičovní informácie nemám, nakoľko sme žiadne takéto služby nevyužili.

Čo nevynechať?

PORTO

Most Luisa I. - zaujímavý most ktorý sme prešli vrchom i spodkom, avšak pre tých, ktorí nemajú radi výšky nie že by som ho neodporučila, skôr neodporúčam pozerať moc dolu.

Ribeira - historické centrum pri rieke Douro, stojí za prechádzku!

Za asi 10 eur môžete ísť na plavbu po rieke Douro a vidieť 7 mostov ťahajúcich sa ponad ňu - nie je to nič špeciálne, ale ako zážitok pekné!

Keď prejdete most Luisa I., ocitnete sa vo Vila Nova de Gaia kde určite navštívte portské vinice. Lanovkou sa zveziete na koniec a pešo potom prejdete na opačnú stranu. Jednosmerný lístok na lanovku stál 5 eur, k lístku sme dostali poukaz na ochutnávku portského a taktiež vstupenku na Vínny festival spojený taktiež s ochutnávkou, ktorý práve prebiehal.

Nášmu oku neunikla ani katedrála Sé do Porto.

Pre milovníkov futbalu treba spomenúť štadión Estadio de Dragão. Je dobré si však pozrieť "otváraciu dobu" vopred.

Priatelia navštívili aj akvárium, ale podľa nich zbytočne vyhodené peniaze.

Čo sme nevideli a chceli sme/nestihli sme: kníhkupectvo Lello e Irmão - údajne pôsobiace ako z Harryho Pottera, reštaurácia Museo d'Avó - starožitne zariadená reštaurácia kde zo stropu údajne visia starodávne kočiariky a iné starožitnosti (tu sme síce boli, ale majú veľmi zvláštne otváracie hodiny a ani prostredie naokolo moc príjemne nepôsobilo - i keď popravde to asi nikde v Porte, takže sme jeho návštevu nechali tak), vyhliadka Serra do Pilar nachádzajúca sa vľavo od mosta Luisa I.

Portugalskou špecialitou je Francesinha. Je to sendvič plnený hovädzím mäsom, párkom a šunkou, prekrytý syrom, na vínovo-pivovej omáčke. Cena sa pohybuje okolo 5 eur, podáva sa najčastejšie s hranolkami.

Portské víno - asi najhlavnejšia "špecialita". Na výber niekoľko viníc, na každom kroku, v rôznych cenách. V ponuke klasika biele, červené, ružové a potom tawny (dočervena, mne osobne chutilo najmenej). Fľaša portského vyšla okolo 7 až 9 eur. Najviac odporúčam ružové, obávam sa však že ho je dostať len priamo vo viniciach, v obchodoch sme ho veľmi nevideli, a už vôbec nie v darčekových "poldecových" baleniach. Ako mnohí isto viete, portské je dosť silné (20%) a sladké víno, takže "udiera do hlavy" podstatne skôr :-).

Portonic - biele portské s tonicom.

Najznámejšie portugalské piváSagres a Super Bock. Čo je na ňom iné je to, že je údajne sladšie ako to naše, slovenské. Cenovo vychádza už okolo 50 centov za pollitra.

Bacalhão - treska... špecialitou je práve tá sušená... nič moc vzhľad, ešte horšia aróma, ale chutné to byť môže :-) neskúšali sme, hoci ju mali na každom kroku. Konkurenciu jej robila už len sušená chobotnica.

LISABON

V Lisabone sme toho veľa nenavštívili, nakoľko sme si až tam uvedomili že sme si náš výlet mali vymeniť - deň či dva v Porte a zvyšok v Lisabone (na Porto by to stačilo, a Lisabon by sme aspoň z väčšej časti prešli - možno nabudúce). Do Lisabonu sme sa dostali pravidelnou autobusovou diaľkovou linkou z Porta. Cesta trvala 3 hodiny, a spiatočný lístok nás vyšiel 30 eur (treba kúpiť vopred cez internet, najlepšie doma keďže lístky terba vytlačiť).

Čo sme však stihli bol aspoň hrad São Jorge - "makačka" na nohy vyšľapať to k nemu, cestou späť sme využili už hromadnú dopravu (lístok z metra platí na všetky typy hromadnej dopravy).

Trošku z výšky sme si pozreli Lisabon z vyhliadky Elevador de Santa Justa. Na jej vrch premával výťah kde bol opäť vstupenkou lístok na metro (celodenný!).

"Letecky" sme navštívili Alfamu - najstaršiu časť Lisabonu a keďže sme mali aj mužské osadenstvo, ani tu nás neminul štadión - konkrétne Benfica. Treba si však dobre obhliadnuť alebo popýtať sa na cestu... prebiehať štvorprúdovú cestu ako sme to nakoniec zo zúfalstva, že nevieme ako sa tam dostať, urobili my veľmi neodporúčame. Síce adrenalín, ale aj veľké nebezpečenstvo.

Čo sme nevideli a chceli sme/nestihli sme: Pamätník objaviteľov v Beléme, socha Krista Cristo-Rei (podobná akú nájdete v Rio de Janeiro), most Ponte 25 de Abril pripomínajúci Golden Gate a isto mnoho iného, žiaľ čas tlačil.

Preprava

V Porte v pohode zvládnete pohyb pešo, ak Vám samozrejme nevadia kopcovité terény. Lístok na metro sme si kupovali len kvôli ceste z a na letisko. V Lisabone odporúčame určite metro, čo to sa dá pochodiť pešo, ale pri vzdialenejších pamiatkach a miestach to Vaše nohy isto ocenia :-).

Z letiska sa dostanete do centra, resp. stanicu Bolhão pravidelnými linkami metra, cesta trvá asi 25 minút a cena za lístok je 1,70 € + 50 centov za Andante kartičku.

Počasie

Počasie bolo teplé, príjemné, dolu v centre až horúce (polovica septembra) ale "hore" medzi múrmi bolo chladno.

Čo sa oplatí vedieť?

Ľudia oblečení v tmavom, zväčša čiernom a v Lisabone, ponúkajú drogy. Nedávať sa do reči, nevšímať si :-).

Obchodné centrá sú zvačša otvorené do 19.

Poštu sme nakoniec ani nenašli, ale mali sme informáciu že pohľadnice, resp. akákoľvek korešpondencia sa dala poslať len priamo na pošte.

Plusy a mínusy

+ centrum
+ prostredie (hlavne Lisabon)
+ portské víno
+ milí a ústretoví ľudia

- nevhodný pre rodiny s malými deťmi (práve pre dlhý prestoj na letisku, ktorý je zároveň krátky a zbytočný na to aby ste šli do hotela) - pri priamom lete z iného mesta napr. je to však ok, bez problémov
- vyššie spomínané riešenie dverí na WC v hoteli
- šmykľavé kachličky (hlavne v Lisabone, takže odporúčame nešmykľavú obuv)
- kopcovitý terén - s úmyslom oddychovať nie veľmi veľká výhoda
- nie je síce chybou hotela, ale oproti sú byty alebo čosi také, kde od rána do večera nejaký (zrejme študent) fidlikal na husle, hral na fujaru či čo to bolo, no dosť nepríjemné, takmer žiadny oddych ak sa rozhodnete jeden deň relaxovať na izbe

 

© 2013 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode